top of page

Het gebruiken van Text-to-Speech in het maken van instructiefilms

Instructiefilms spelen een essentiële rol bij het overbrengen van informatie en het trainen en instrueren van medewerkers. Naast een voice-over wordt Text-to-Speech steeds vaker gebruikt om gesproken instructies in een instructiefilm te leveren. Waarom kiezen we in de ene situatie voor Text-to-Speech en in een andere voor een voice-over? Wat zijn de voor- en nadelen van beide methodieken?

Text-to-Speech

Text-to-Speech is een technologie die geschreven tekst automatisch omzet in gesproken woorden. Het belangrijkste voordeel van Text-to-Speech in instructiefilms is efficiëntie. Het kost minder tijd en geld om een tekst om te zetten in spraak dan het inhuren van een menselijke stemacteur. Bovendien kunnen Text-to-Speech-systemen een tekst in meerdere talen en accenten genereren, wat de globalisering van instructiefilms makkelijker maakt. Het onderhouden van dergelijke films is op deze manier sneller en voordeliger.


Aan de andere kant mist bij Text-to-Speech soms de natuurlijke intonatie en emotie die een menselijke stem kan bieden. Dit kan de betrokkenheid van de kijker verminderen en de informatie minder goed overbrengen. Mensen kunnen zich moeilijker identificeren met een robotachtige stem dan met een persoon. De ontwikkelingen op dit gebied gaan op dit moment echter razendsnel en de kwaliteit verbetert in een hoog tempo.


Voice-over

Een voice-over maakt gebruik van menselijke stemacteurs. Het grote voordeel hiervan is dat het een natuurlijker en menselijker geluid biedt met emotie, intonatie en expressie. Dit maakt de kijker meer betrokken bij de inhoud van de instructiefilm en maakt dat de informatie makkelijker te begrijpen en te onthouden is.


Echter heeft een voice-over ook nadelen. Een voice-over is duurder en tijdrovender dan Text-to-Speech, omdat je professionele stemacteurs moet inhuren. Het verwerken van wijzigingen en/of uitvoeren van onderhoud is daardoor lastiger. Om kwalitatieve redenen wordt voor een kleine wijziging in tekst vaak de hele voice-over van de film vervangen.


Wat is de beste keuze?

De keuze tussen Text-to-Speech en een voice-over in instructiefilms hangt af van verschillende factoren, waaronder budget, doelpubliek en het gewenste niveau van betrokkenheid. Als de wens is om kosten laag te houden en de informatieve inhoud van de instructiefilm het belangrijkst is, kan Text-to-Speech een geschikte keuze zijn. Wanneer de instructiefilm bedoeld is om te inspireren, motiveren of een emotionele connectie tot stand te brengen, is een voice-over de beste optie.


Jouw instructiefilm

Sparren met een van onze adviseurs over Text-to-Speech of een voice-over? Of een Text-to-Speech stem en voice-over van ons horen ter vergelijking? Neem via onderstaande button contact met ons op. We denken graag met je mee.

medewerking bij een goedgekeurde steiger | Instructiefilm.nl
RECENTE NIEUWSBERICHTEN

Blijf op de hoogte

Lees hier de nieuwste ontwikkelingen en belangrijke updates over veiligheidsregels en -instructies.

afbeelding leren of instrueren

#e-learning, #poortinstructie

Leren of instrueren, wat is het verschil?

Beide processen vullen elkaar aan. Instructie biedt de basis, terwijl leren helpt om kennis verder te ontwikkelen en toe te passen. Bij het maken van films en e-learnings zoeken we altijd naar de juiste balans.

Man op blauwe heftruck met een bord met veiligheidsregels | Instructiefilm.nl

#e-learning, #poortinstructie

Wat is Adaptive Learning en hoe wordt het toegepast?

In de wereld van interactief leren wordt vaak de term Adaptive Learning gebruikt. Maar wat is Adaptive Learning precies en waarom wordt het beschouwd als de toekomst van leren?

Twee personen bij een handdesinfectie apparaat | Instructiefilm.nl

#e-learning, #poortinstructie

Een veiligheidscultuur creëren binnen de organisatie

Een essentieel onderdeel van veiligheid op het werk is een duidelijk beleid. Want hoe zorg je ervoor dat veiligheidsregels écht worden begrepen en toegepast binnen een organisatie?

computerscherm met een toets van een e-learning | Instructiefilm.nl

#poortinstructie, #e-learning

Bezoekers en medewerkers ontvangen met hardware

Bezoekers en medewerkers op een gebruiksvriendelijke manier ontvangen, instrueren en registreren. Welke hardware is daarvoor nodig?

4 medewerkers bij het bord van een verzamelplaats | Instructiefilm.nl

#poortinstructie, #e-learning

Tips om medewerkers voor te bereiden op noodsituaties

Het is van vitaal belang dat medewerkers weten hoe ze snel en adequaat moeten handelen om levens te redden en schade te beperken.

medewerking bij een goedgekeurde steiger | Instructiefilm.nl

#e-learning, #poortinstructie

Het gebruiken van Text-to-Speech in het maken van instructiefilms

Naast een voice-over wordt Text-to-Speech steeds vaker gebruikt om gesproken instructies in een instructiefilm te leveren. Wat zijn de voor- en nadelen van beide methodieken?

een af te sluiten kast voor chemische middelen met 2 medewerkers. 1 medewerker legt de instructie uit | Instructiefilm.nl

#e-learning, #poortinstructie

Veiligheidsinstructies voor meertalig personeel

Hoe communiceer je effectief instructies aan werknemers die verschillende talen spreken? Gelukkig zijn er creatieve oplossingen om deze hindernis te overwinnen.

Vier medewerkers voedingsmiddelenindustrie tijdens werkoverleg | Instructiefilm.nl

#poortinstructie, #e-learning

Trends in leren en ontwikkelen op gebied van gezond en veilig werken

De toekomst van gezond en veilig werken is onzeker en complex, zo lezen we in de horizonscan van het RIVM en TNO.  Een aantal concrete trends waar we rekening mee kunnen houden.

bottom of page